W jaki sprzęt powinna być wyposażona kuchnia gastronomiczna?

Podejmując odważny krok, jakim jest decyzja na założenie własnego lokalu gastronomicznego powinniśmy być świadomi trudności, jakie zostaną nam rzucone już na samych początkach przygotowań lokalu do jego wydajnego działania. Będą nimi przede wszystkim budżet – który zawsze okaże się za mały – oraz odpowiednie wyposażenie sprzętowe naszego baru/restauracji. Ażeby znaczącą nie przekroczyć naszego budżetu potrzebny jest nam od samego początku jasny i klarowny plan, dzięki któremu uda nam się pominąć bezsensowne i nadmierne wydatki. Sam sprzęt gastronomiczny nie należy też do najtańszych urządzeń oraz przyrządów, toteż warto nieustannie śledzić sklepy zajmujące się sprzedażą sprzętów gastronomicznych – warto to robić głównie w ich internetowych odpowiednikach, gdyż to głównie tam pojawiają się najczęściej wszelkiego rodzaju promocje, czy zniżki na dane urządzenia. Pozwoli nam to zaoszczędzić sporo pieniędzy,a także czasu.

Głównym i niezbędnym sprzętem, jaki powinien znaleźć się w kuchni gastronomicznej jest przede wszystkim: piekarnik, piec, mikrofalówka, płyta lub płyty indukcyjne, grill elektryczny oraz kostkarki do lodu – w zależności od wielkości i przeznaczenia naszego lokalu ilość niezbędnych urządzeń będzie się oczywiście zwiększać. Wymagane jest również wydzielenie osobnej strefy przeznaczonej na zmywak, znaleźć się tam powinni zlewy, zmywarki oraz wyparzarki, jeżeli posiadamy również strefę barową, a co za tym idzie, niezbędną licencję na sprzedaż alkoholu. Większość lokali gastronomicznych zajmuje się też sprzedażą ciepłych napojów, w związku z tym, niezbędny może okazać się ekspres do kawy czy warnik do wody służący do podgrzewania oraz przygotowywania ciepłej wody.

Wysokiej jakości sprzęt do gastronomii znajdziesz w sklepie z wyposażeniem do kuchni gastronomicznej – Instanco.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście + 16 =