Tracy Le Blanc/pexels.com
Herbata jest znana ludzkości od wieków i stanowi jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Do jej największych producentów należą takie kraje jak: Indie, Chiny oraz Sri Lanka. Herbata posiada wiele cennych związków chemicznych i może w korzystny sposób wpłynąć na funkcjonowanie organizmu, z tego powodu jest przedmiotem wielu badań i stale zyskuje na popularności.
Z powodu dużej zawartości polifenoli wszystkie rodzaje herbaty wykazują mniejszy lub większy potencjał antyoksydacyjny i pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. W jej składzie znajdują się również związki fenolowe, które działają bakteriobójczo. Badania nad herbatą dowiodły także jej ochronnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej pijąc herbatę, wspomagamy redukcję masy ciała, a także zapobiegamy zmianom miażdżycowym.
Poszczególne rodzaje herbat cechują się także charakterystycznym składem, a co za tym idzie wpływem na organizm. Spożycie herbaty zielonej z powodu jej wysokiej zawartości fluoru może pozytywnie wpływać na zdrowie naszych zębów. Zielona herbata wspomaga usuwanie szkodliwych substancji z organizmu i reguluje pracę układu pokarmowego. Herbata czerwona Pu-erh działa oczyszczająco, odchudzająco i wzmacniająco. Białej herbaty właściwości to wspomaganie układu odpornościowego, a także ochrona przed promieniowaniem słonecznym przy aplikacji na skórę. Co więcej, cechuje się ona także pobudzającym i orzeźwiającym smakiem z powodu na wysokiej zawartości kofeiny.