Na idealny bankiet składa się wiele czynników. Do najważniejszych z nich należy zadbanie o catering. Dania, które zostaną podane gościom muszą być najpierw ustalone z organizatorem przyjęcia. Powinien on znać kulinarne preferencje zebranych, choć oczywiście trudno jest wiedzieć o nich wszystko. Najlepiej więc postawić na tradycyjne potrawy przy daniach ciepłych oraz wprowadzić element ekstrawagancji w przystawkach, serwując gościom jedzenie, którego na co dzień nie mają okazji spróbować. Egzotyczne przekąski podawane co jakiś czas idealnie sprawdzą się w tej roli.
Dobrze jest wybrać sprawdzone miejsce na organizację bankietu i wyprawić go na przykład w hotelu pod Warszawą. Wtedy wszyscy będą mieli w przybliżeniu podobną drogę do pokonania, ze względu na położenie naszej stolicy niemal w centrum Polski. Taka lokalizacja zapewni bliskość wielkiego miasta, a jednocześnie spokojną okolicę. Nikt też nie powinien mieć problemu z dotarciem na miejsce samochodem – dzisiejsze nawigacje GPS obsługują większość tras w Polsce, ale dla tradycjonalistów warto przygotować też mapki z instrukcją dojazdu.
Sala bankietowa w Warszawie i okolicach pomieści tyle osób, ile planujemy zaprosić. Z pewnością nie będzie również problemu ze zbyt małą ilością miejsca parkingowego. Dobry obiekt powinien także zapewnić pokoje hotelowe o najwyższym standardzie. Bankiet kojarzy się z czymś wytwornym, dlatego po udanej zabawie wrażenia z noclegu również powinny być znakomite.