Jaki sprzęt jest niezbędny w lokalu gastronomicznym?

Marzysz o własnej restauracji? Chciałbyś zacząć gotować nie tylko dla rodziny, ale także własnych gości? Uwielbiasz to robić, a kuchnia to miejsce, w którym odpoczywasz i nie odczuwasz mijającego czasu? Warto mieć marzenia i powoli przekształcać je w całkiem realne plany. W tym celu lepiej porzucić sferę wyobraźni, przygotować kartkę papieru i bardzo racjonalnie podejść do sprawy.

Restauracja to nie samo gotowanie. Aby rozpocząć część przyjemną, należy przejść przez szereg procedur, zakupów (niekoniecznie żywnościowych), by pozyskać sprzęt i narzędzia do pracy. Wcześniej oczywiście znaleźć lokal, w którym swoje marzenie można spełnić.

Jak przygotować się do założenia restauracji?

Kiedy miejsce na restauracje zostało wybrane i wyremontowane, a wszystkie dokumenty wypełnione, przyszedł czas na kompletowanie sprzętu. Należy zadać sobie pytanie: czego potrzebujesz do pracy w restauracji? Z pewnością będzie to zlew gastronomiczny głęboki, w którym zmywane będą naczynia, sztućce i pozostałe narzędzia kuchenne. Z czasem przyjdzie czas na zmywarko- wyparzarkę.

W restauracji nie może zabraknąć lodówki, w której znajdą się wszystkie wymagające chłodzenia produkty. Z kolei żywność sucha, która nie musi być przetrzymywana w niższych temperaturach, może się znaleźć na półkach kuchennych. Takim przykładem są szafki wiszące gastronomiczne, które mogą być zamykane lub nie. Ważne, żeby powłoka łatwo poddawała się czyszczeniu i spełniała wszystkie wymagane przez sanepid normy bezpieczeństwa.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 + 15 =