Jak dbać o świeżość produktów spożywczych w domu?

Żywność może być wspaniałym źródłem składników odżywczych i energii, ale może też być jedną z najczęstszych przyczyn chorób. Nieprawidłowo przygotowane lub pozostawione na zbyt długo jedzenie może stać się pożywką dla bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów.

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zachować bezpieczeństwo i świeżość żywności:

Surowe mięso przechowuj w lodówce oddzielnie od innych produktów spożywczych

Gotowane mięso przechowuj na talerzu lub w pojemniku, który jest oddzielony od niegotowanego mięsa. Używaj czystych przyborów do przenoszenia ugotowanego mięsa z patelni na talerz lub do pojemnika.

Umyj ręce przed rozpoczęciem pracy z jakąkolwiek żywnością

Umyj je ponownie po obróbce surowego mięsa, zwłaszcza drobiu i owoców morza. Do mycia rąk używaj ciepłej wody i mydła – nie tylko ciepłej wody. Pamiętaj, aby po umyciu rąk wodą z mydłem osuszyć je papierowymi ręcznikami lub czystymi ściereczkami, aby nie przenosić zarazków z jednej powierzchni na drugą, używając tylko rąk.

Umyj owoce

Myj owoce i warzywa przed spożyciem ich na surowo -zwłaszcza zieleninę, jak sałata, szpinak i jarmuż. Zielenina ta może zawierać brud lub piasek, który został zebrany przez wodę deszczową spływającą z pól, gdzie produkty są uprawiane. Podczas mycia warzyw pamiętaj o szorowaniu skóry rośliny szczotką lub gąbką, a także o myciu pod bieżącą wodą.

Pakuj swoje jedzenie próżniowo

Użyj maszyny do pakowania próżniowego, aby uszczelnić swoją żywność. Zapobiegnie to rozwojowi bakterii i innych mikroorganizmów, które mogą znajdować się w Twojej żywności. Dodatkowo pakowaczka próżniowa pomoże Ci zaoszczędzić miejsce w zamrażarce, ponieważ żywność zajmuje mniej miejsca.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 − jeden =