Pochodząca z Włoch pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Wypiekanie jej w domu, tak żeby przypominała te podawane w najlepszych pizzeriach, jest marzeniem wielu osób. W istocie zrobienie dobrej domowej pizzy nie jest wcale takie trudne, należy jedynie pamiętać o kilku kwestiach.
Sekretem każdej dobrej pizzy jest ciasto. W sieci i książkach kucharskich znajduje się całe mnóstwo przepisów, których autorzy deklarują, że to właśnie ich pizza jest najlepsza z możliwych. Komu wierzyć? Wszystkie przepisy opierają się na tych samych zasadach. Dobrej jakości mąkę pszenną należy połączyć z drożdżami – w zależności od chęci – suchymi lub świeżymi. Wszystko należy wymieszać z ciepłą wodą i dobrze zagnieść. Aby pizza smakowała wyśmienicie, musi piec się w bardzo wysokiej temepraturze przez krótki czas. Wystarczą talerze, kubki do grzańca i możemy zapraszać znajomych na wyśmienitą kolację.
W kwestii dodatków wszystko zależne jest od naszego gustu. Niektórzy wolą sos pomidorowy, inni zaś preferują cięższe sosy na bazie śmietany. W tradycyjnych włoskich pizzach stosuje się mozzarellę, jednak przy braku tego typu sera w lodówce możemy spokojnie użyć żółtego. Specjaliści od pizzy zaznaczają, że smakuje ona najlepiej, kiedy trzymamy się schematu niedodawania do niej więcej niż trzech dodatków. Wypiekając pizzę w domu mamy jednak pełną dowolność i możemy położyć na niej takie składniki, na jakie akurat mamy ochotę. Przed wyjęciem z pieca należy odpowiednio zabezpieczyć ręce, ponieważ blachy do pizzy bywają wyjątkowo gorące.