Gotowanie na świeżym powietrzu z wykorzystaniem kociołka ogniskowego to znakomity sposób na spędzanie wolnego czasu z rodziną lub znajomymi. Potrawy mięsne i warzywne przyrządzone w ten sposób posiadają niepowtarzalny smak oraz aromat i z pewnością dogodzą osobom o nawet najbardziej wybrednym podniebieniu. Kociołek węgierski, bo taką dokładnie nazwę nosi omawiane naczynie, występuje na rynku w kilku wersjach. W niniejszym artykule zostaną opisane zalety każdej z nich.
Kociołek ogniskowy węgierski pochodzi oczywiście z Węgier i w dawnych czasach służył ludom prowadzącym koczowniczy tryb życia do przyrządzania jedzenia nad żywym ogniem. Obecnie ta piękna tradycja nadal jest podtrzymywana, a w naczyniu przygotowuje się najczęściej różnego rodzaju duszonki, gulasze i zupy. Wybór konkretnego modelu kociołka nie jest zbyt trudny – wystarczy bowiem zastanowić się, w jaki sposób będziemy z niego zazwyczaj korzystać. Najbardziej popularne są wersje żeliwne (wykonane ze stopu żelaza i węgla), ponieważ odznaczają się ponadprzeciętną wytrzymałością i posiadają zdolność do wielogodzinnego utrzymywania ciepła.
Drugim chętnie kupowanym rodzajem są kociołki emaliowane. Warstwa emalii doskonale chroni potrawy przed przypaleniem i przywieraniem, a także ułatwia czyszczenie naczynia. Cechą charakterystyczną tego typu modeli jest dekoracyjny wygląd, który z pewnością uatrakcyjni każdą plenerową biesiadę.
Wymienione kociołki dostępne są w różnych rozmiarach – przeciętna konstrukcja o pojemności 8-10 l pozwoli nam bez problemu przygotować jedzenie dla co najmniej 5 osób. Dodajmy, że wśród nich występują wersje z trójnogiem, z pokrywą albo z trójnogiem i pokrywą.