Kawa jest popularnym napojem na całym świecie. Jest jednym z najważniejszych napojów na świecie. Wiele osób pije kawę codziennie, ponieważ można się nią cieszyć w każdej chwili i w każdym miejscu.
Ziarna kawy to tak naprawdę nasiona, które rosną na drzewach, a każde drzewo produkuje tylko jedną wisienkę (która zawiera mniej więcej dwa ziarna). Wisienki muszą być zbierane ręcznie, ponieważ maszyny nie mogą ich zbierać bez uszkodzenia. Po zebraniu, są one suszone i przetwarzane na różne formy (takie jak palone lub mielone).
Lista zalet świeżo palonej kawy jest długa w porównaniu ze zwykłą kawą. Lepiej smakuje, lepiej pachnie i jest zdrowsza. Oto dlaczego:
Proces palenia ziaren kawy rozpoczyna się zaraz po zebraniu ich z drzewa. Oznacza to, że świeżo wypalona kawa dopiero co powstała, więc smakuje lepiej niż zwykła kawa, która leży na półce od tygodni lub miesięcy.
Podczas palenia kawy przez ziarna uwalniane są gazy, które powodują, że w zależności od rodzaju pachnie ona karmelem lub orzechem laskowym. Te same gazy uwalniane są podczas parzenia świeżo palonych ziaren, więc w Twojej kuchni nie będzie nieprzyjemnych zapachów!
Świeżo palona kawa jest zdrowsza, ponieważ jej właściwości nie zostały jeszcze zmienione przez utlenianie (co dzieje się, gdy zostawiasz swoją filiżankę siedząc w pobliżu). Oznacza to, że jej przeciwutleniacze pozostają nienaruszone, dając Ci więcej energii i zwalczając wolne rodniki w Twoim organizmie (które mogą prowadzić do raka).