Torby biodegradowalne to świetne rozwiązanie dla wszystkich osób, które dbają o środowisko i chcą mieć swój udział w jego ochronie. Główną zaletą tych toreb jest to, że rozkładają się pod wpływem światła słonecznego i wilgoci. Oznacza to, że po ich wyrzuceniu nie zanieczyszczają środowiska tak, jak robią to zwykłe torby plastikowe lub papierowe.
Jeśli myślisz o zakupie toreb biodegradowalnych, ważne jest, aby wiedzieć, jakie są ich właściwości i jak można je wykorzystać. Oto krótki przewodnik po biodegradowalnych torbach spożywczych:
Torby biodegradowalne spożywcze są wykonane z naturalnych materiałów, takich jak skrobia kukurydziana czy pulpa z trzciny cukrowej. Mają one wszystkie te same właściwości co papier czy plastik, ale z czasem ulegają rozkładowi, a nie pozostają na zawsze na wysypiskach śmieci. Biodegradowalne torby spożywcze są przeznaczone do rozkładu w kompostowniku. Oznacza to, że nie nadają się one do regularnego wyrzucania na wysypiska śmieci lub spalania, co zniweczyłoby cel ich używania.
Okres przydatności biodegradowalnych toreb na zakupy zależy od ich jakości i grubości. Zazwyczaj wytrzymują 1-2 lata, jeśli są przechowywane w dobrych warunkach (z dala od światła słonecznego). Po upływie tego okresu zaczynają się rozpadać na drobne części, które są łatwe do rozłożenia przez bakterie glebowe i inne mikroorganizmy.
Torby biodegradowalne są również bardzo lekkie i można je łatwo złożyć, co czyni je świetną alternatywą dla zwykłych toreb plastikowych lub papierowych. W tych torbach można zmieścić o wiele więcej przedmiotów niż w przypadku większych toreb.