Jeśli masz lodówkę, to jest ona najważniejszym urządzeniem w Twojej kuchni. Używasz jej do przechowywania artykułów spożywczych, napojów, a nawet leków. Lodówki są podatne na częste awarie. Ważne jest, aby wiedzieć, kiedy i jak naprawić lodówkę. Prosty błąd może doprowadzić do poważnych problemów.
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest sprawdzenie ustawień temperatury na termostacie. Jeśli temperatura jest ustawiona zbyt wysoko, to na ściankach lodówki będzie tworzył się lód, co spowoduje osadzanie się szronu wewnątrz komory zamrażarki. Lód topi się w wodę, która kapie na inne artykuły spożywcze i je psuje. Spowoduje to również uszkodzenie innych części urządzenia, takich jak cewki silnika i kompresora.
Jeśli na jakichkolwiek artykułach spożywczych widoczne są oznaki zepsucia, natychmiast je wyrzuć. Najlepszym sposobem zapobiegania zanieczyszczeniom jest przechowywanie łatwo psującej się żywności w przykrytych pojemnikach lub plastikowych torbach w lodówce, dopóki się nie zepsuje.
Jeśli masz lodówkę, która nie chłodzi prawidłowo, powinieneś natychmiast oddać ją do naprawy. Im dłużej czekasz, tym większa szansa na zanieczyszczenie i zepsucie żywności. Jeśli lodówka jest jeszcze na gwarancji, skontaktuj się z producentem lub sprzedawcą, aby umówić się na naprawę. Serwis i naprawę lodówek znajdziesz na stronie http://rbklima.pl/oferta/naprawa-lodowek/. Jeśli nie jest to możliwe, należy skontaktować się z licencjonowanym hydraulikiem, aby zlecić naprawę.