Produkty na bazie konopi siewnych są w ostatnim czasie bardzo popularne. Wszystko to za sprawą cennych właściwości, jakie one posiadają. Okazuje się, że nasiona konopi można także wykorzystać w kuchni jako dodatek do wielu potraw.
Nasiona konopi mogą stanowić pożywny i wartościowy dodatek do zdrowego śniadania. Można je bowiem wsypać do owsianki lub owocowo-warzywnego koktajlu, dzięki czemu będzie on jeszcze bardziej pożywny i odżywczy. Nasiona konopi mogą stanowić także oryginalny dodatek do makaronów czy dań mięsnych. Sprawdzą się one świetnie jako alternatywa dla bułki tartej w przypadku osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Nasiona konopi do jedzenia to także świetny sposób na zastąpienie w codziennej diecie orzechów u osób, które z różnych przyczyn nie mogą ich jeść. Mają one bowiem orzechowy aromat oraz smak, dzięki czemu stanowią idealną dla nich alternatywę. Można także przygotować pyszny chleb z ich dodatkiem. Konopie mają więc szerokie zastosowanie również w kuchni i zdecydowanie warto jest po nie sięgnąć. Są one bogate w cenne dla zdrowia kwasy omega 3 i 6 oraz szereg witamin i minerałów. Są również źródłem pełnowartościowego białka.