Jak palić w piecu ekologicznie?

Jeszcze do niedawna standardem w większości polskich domów był gęsty i szkodliwy dym unoszący się z kominów. Za ten stan rzeczy odpowiedzialne było przede wszystkim złej jakości paliwo, ale też nieprawidłowa metoda palenia. Na szczęście obecnie panuje znacznie wyższa świadomość ekologiczna w społeczeństwie. Jednym z jej objawów jest zastępowanie tradycyjnych pieców węglowych nowoczesnymi kotłami z podajnikiem, które są oferowane na http://www.sas.busko.pl.

Chrońmy środowisko naturalne, bo od tego zależy nasze zdrowie

Podstawowym warunkiem ekologicznego palenia jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości piec lub kocioł sterowany automatycznie i wyposażony w specjalny wentylator nadmuchowy. Ogromne znaczenie ma również sam sposób rozpalania. Zaleca się wykorzystywanie tzw. metody od góry, polegającej na tym, że najpierw należy wypełnić palenisko węglem, później ułożyć na nim drewno, a dopiero na końcu rozpałkę. Dzięki temu dym ulega niemal w całości spaleniu, zanim dotrze do komina. Pozostałe korzyści to zdecydowanie mniej popiołu oraz znaczna oszczędność materiału grzewczego.

 

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

szesnaście + siedem =