Są trunkami o najwyższej jakości, wynikającej ze starannego doboru naturalnych surowców oraz sposobu, w jaki się je wytwarza. Mowa o winach koszernych. Jakie wino uznaje się za koszerne?
Koszerne wino ma długą tradycję sięgającą czasów biblijnych. Przepisy dotyczące produkcji wina koszernego wydają przedstawiciele gminy żydowskiej, a sam przebieg produkcji jest nadzorowany przez głównego rabina, który na koniec wydaje odpowiednie świadectwo.
Podstawowe zasady koszerności wina można ująć w kilku punktach:
Produkcja tego wina opiera się na wyjątkowej dbałości o higienę – wszelkie sprzęty używane do tego celu muszą być dokładnie umyte i zdezynfekowane. Natomiast dodatki stosowane w produkcji muszą być koszerne i posiadać stosowny certyfikat. Zabronione jest stosowanie składników pochodzenia zwierzęcego np. żelatyny czy kazeiny oraz konserwantów i siarczynów. W końcu zasada koszerności, odnosząca się do różnych pokarmów, miała służyć zdrowiu. Tylko wina spełniające określone wymogi mogą otrzymać certyfikat hakhsher, czyli „potwierdzenie koszerności”, który umieszczany jest na kontretykiecie oraz na korku.
Wino koszerne możemy kupić w sklepach z żywnością koszerną oraz w dobrych sklepach winiarskich, także tych online np. https://www.profilwino.pl/pl/c/Rozowe/64 Szczególne czyste składniki używane do ich tworzenia oraz wyjątkowy proces produkcji sprawiają, że wina tego rodzaju zyskują coraz większą popularność wśród osób, które nie są Żydami.