Lokal gastronomiczny to ogromne przedsięwzięcie finansowe i czasowe. Przed rozpoczęciem działalności należy zadbać o wiele podstawowych elementów wyposażenia i ogólnych zasad pozwalających na sprawne działanie lokalu. Gastronomia to nie tylko dobry kucharz, najwyższej jakości składniki i zadowolenia klienci, ale też wyposażenie kuchni i sali oraz mnóstwo dodatków dekoracyjnych.
Urządzanie zaplecza lokalu gastronomicznego lub jak kto woli serca restauracji, czyli kuchni rządzi się swoimi prawami. Przede wszystkim nie może tam zabraknąć stołu, zmywarki lub zlewu oraz kuchenki. Istotnym elementem jest także piec, w zależności od rozmiaru lokalu i potrzeb, właściciel dostosowuje model pieca do lokalu. Rynek gastronomiczny oferuje w sprzedaży piece konwekcyjno- parowe, piece gazowe gastronomiczne i wiele innych. Do mniejszych elementów wyposażenia należą noże, bez których praca kucharza jest niemożliwa, sztućce i naczynia, które służą zarówno na kuchni jak i sali dla klientów. W przypadku kuchni dobrze sprawdzają się naczynia gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Ze względu na materiał łatwo poddają się czyszczeniu i pozwalają zachować niezbędną higienę. Poza tym niezbędne są też chłodziarki czy lodówki służące do przechowywania żywności.
Gdy kuchnia jest już wyposażona, należy zająć się aranżacją sali dla gości. Podstawowym wyposażeniem tej części lokalu są oczywiście stoły, krzesła oraz zastawa stołowa i menu. Reszta zależy od stylizacji lokalu i gustu właściciela i wpływa już na dekorację i indywidualny charakter lokalu.