Dom i ogród

Nowoczesne rodzaje ekspresów do kawy

Nowoczesne rodzaje ekspresów do kawy
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Aromatyczna kawa to jeden z najchętniej pitych napojów na całym świecie. Wiele osób nie potrafi sobie bez niej wyobrazić poranka, ponieważ znakomicie pobudza umysł, przygotowując go do ciężkiego dnia w pracy czy szkole. Do szybkiego zaparzenia pysznej kawy niezbędny jest oczywiście nowoczesny ekspres, który powinien być idealnie dopasowany pod względem funkcjonalności do preferencji danej osoby. Dobrej jakości i atrakcyjne wizualnie modele posiada w swojej ofercie sklep online: https://kawadlapoznania.pl.

Stawiajmy na zaawansowane rozwiązania

Podstawowym rodzajem ekspresu do kawy jest model przelewowy, którego zaletą jest banalnie prosta obsługa. Wystarczy bowiem do filtra wsypać zmielone ziarna, następnie wlać wodę do specjalnego pojemnika, a na koniec uruchomić urządzenie. Gotowy napar gromadzi się w dzbanku połączonym z całą konstrukcją. W ten sposób przygotujemy przede wszystkim filiżankę „małej czarnej”. Znacznie bardziej zaawansowany sprzęt to ekspres na kapsułki, charakteryzujący się kompaktową budową i pozwalający na bezproblemowe przyrządzenie rozmaitych typów kaw. Jego wyjątkowość polega na tym, że proces mielenia ziaren został całkowicie pominięty ze względu na zastosowanie gotowych kapsułek. Jest to rozwiązanie wprost stworzone dla osób stawiających głównie na komfort użytkowania.

Jeszcze inną kategorię stanowią modele niskociśnieniowe kolbowe, w których najważniejszą rolę odgrywa pompa tłocząca gorącą wodę do zbiornika ze zmieloną kawą. W tym konkretnym przypadku otrzymujemy napój z trwałą, efektowną i kremową pianką na wierzchu. Najnowsze wersje tych urządzeń posiadają też funkcję spieniania mleka, co umożliwia przyrządzenie nie tylko klasycznego espresso, ale też puszystego cappuccino. Za najbardziej nowoczesne uchodzą natomiast ekspresy ciśnieniowe automatyczne. Wyróżniają się one tym, że najpierw samodzielnie pobierają wodę w optymalnej ilości, później podgrzewają ją do określonej temperatury, a na koniec przepuszczają przez sito z dodaną kawą. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*