Olej z czarnuszki w codziennym zastosowaniu

Olej z czarnuszki to unikalny dar prosto z natury, który posiada wiele cennych właściwości. Naturalnie leczy astmatyków i niweluje problemy skórne, wspiera odporność. To nie tylko produkt spożywczy, który można połączyć z wyśmienitymi sałatkami czy spożywać samodzielnie, ale również składnik kosmetyków. Jako produkt pielęgnacyjny działa antybakteryjnie i odmładzająco, szczególne zastosowanie znajdując w przypadku cery tłustej, trądzikowej i dojrzałej. Sprawdza się również podczas olejowania włosów.

Dobro z natury

Olej można przede wszystkim wypijać jak syrop w odpowiednich dla wieku dawkach. Osoby dorosłe jedną łyżkę na dzień, dzieci powyżej trzeciego roku życia o połowę mniej. Najlepiej trzydzieści minut przed planowanym posiłkiem. Olej można też dodawać do dań takich jak sałatki czy zupy. Z powodzeniem może zastąpić masło na kanapki, ponieważ można go położyć na kromkę chleba jeśli ktoś nie chce wypijać oleju samodzielnie. Świetnie działa na błonę śluzową żołądka, pomagając ją odbudować. Sprawdza się w przypadku chorób wrzodowych oraz innych dolegliwości układu pokarmowego. To również wspaniały kosmetyk, który warto łączyć z szamponem. Olej posiada właściwości, które wpływają na wzrost włosów i ich wzmocnienie, przez co fryzura staje się widocznie gęstsza i mocniejsza. Stosowany w postaci wcierki minimalizuje wypadanie włosów. Ważne, aby wybrać produkt nierafinowany, tłoczony na zimno. Oprócz oleju z czarnuszki wiele właściwości prozdrowotnych wykazuje olej lniany dostępny tutaj: https://olejarnia-gaja.pl/produkt/olej-lniany/.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × jeden =