W co musi być wyposażony lokal gastronomiczny?

Coraz więcej osób decyduje się na otwarcie własnej działalności gospodarczej. Jednym z pomysłów na własny biznes jest prowadzenie lokalu gastronomicznego. Aby odnieść sukces w branży gastronomicznej trzeba posiadać smaczne i ciekawe menu, a także efektowny wystrój lokalu. Aby jednak w ogóle zacząć działać, trzeba najpierw spełnić wymogi Sanepidu, co wcale nie jest takie łatwe. Warto więc dowiedzieć się wcześniej w co musi być wyposażony lokal gastronomiczny, aby mógł serwować dania klientom.

Wymogi Sanepidu reguluje ustawa z 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Jeśli chodzi o kuchnię, to podstawową zasadą jest, że drogi naczyń czystych i brudnych nie mogą się krzyżować. Aby spełnić ten warunek konieczny może być więc zakup szafy przelotowej, produkowanej specjalnie na potrzeby gastronomii. Jeśli lokal zamierza serwować napoje w szklankach, musi posiadać zmywarkę z funkcją wyparzania i czytelną instrukcją obsługi. Kolejną ważną rzeczą są sprawnie działające lodówki i zamrażarki. Zarówno lodówka jak i zamrażarka muszą posiadać sprawny termometr, który pozwala na stałą kontrolę temperatury panującej wewnątrz urządzeń. Kuchnia nie zostanie dopuszczona do użytkowania bez dostępu do zimnej i ciepłej wody oraz zlewozmywaka. Jakikolwiek blat, czy stół gastronomiczny, na którym, przygotowuje się żywność musi być wykonany z materiałów łatwych do czyszczenia. Chociaż przepisy tego nie regulują, warto aby meble w kuchni wykonane były ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest nie tylko higieniczny, ale również łatwy w czyszczeniu. Jeżeli planujemy przygotowywać posiłki na oczach klientów, należy zaopatrzyć się w lady gastronomiczne lub sałatkowe. Są nie tylko efektowne, ale i funkcjonalne. Nie należy zapominać, że każdy pracownik lokalu musi mieć książeczkę sanepidowską, potwierdzającą stan zdrowia.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 4 =