Dlaczego podczas produkcji żywności należy zachować szczególną ostrożność – co może w tym pomóc?

Produkcja żywności to skomplikowany proces. Na wszystkich jego etapach konieczna jest ścisła kontrola najróżniejszych parametrów i bezpieczeństwa produktów. Nic dziwnego. W ostatnim etapie trafiają one przecież na nasze stoły. Jednym z kluczowych elementów tej kontroli jest sprawdzenie możliwego zanieczyszczenia żywności ciałami obcymi. Co może w tym pomóc?

Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności i pracującym przy niej ludziom?

Bezpieczeństwo produkowanej żywności jest równie ważne, co bezpieczeństwo pracujących na linii produkcyjnej pracowników. Dlatego też korzystają oni ze specjalnych plastrów wykrywalnych. Stanowią one sterylny, bezpieczny dla skóry i niewywołujący podrażnień opatrunek na wypadek zranienia się w trakcie pracy. Minimalizują też ryzyko powstania alergii kontaktowych i mogą być bezpiecznie stosowane w kontakcie z żywnością. Dodatkowo dzięki zastosowaniu specjalnej technologii i umieszczeniu na ich wewnętrznej powierzchni niewielkiego aluminiowego paska, są one także możliwe do wykrycia przez stosowane przy kontroli detektory metali. Niebieski, łatwo widoczny gołym okiem kolor pozwala je także szybko dostrzec i w porę usunąć z partii żywności. To barwa, która niezwykle rzadko pojawia się w przyrodzie i równie rzadko występuje w produktach spożywczych.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × 2 =