Kompost jest substancją organiczną, która powstaje przede wszystkim z rozkładających się roślin, które wystawione są na działanie bakterii, grzybów oraz zwierząt. Można stosować go jako naturalny nawóz ze względu na to, że nie zawiera żadnych szkodliwych i niebezpiecznych substancji. Jeśli chcemy samodzielnie wyprodukować kompost możemy zdecydować się na stworzenie niewielkiego kompostownika na swojej posesji.
Stworzenie kompostownika jest przede wszystkim świetnym sposobem na to, aby zmniejszyć ilość produkowanych śmieci. Zamiast wyrzucać roślinne resztki jedzenia do śmieci można wykorzystać je w inny sposób. Jeśli zastosujemy go do podlewania roślin wzbogaci je w próchnicę, a dzięki niemu gleba stanie się żyzna i pulchna. Do kompostownika wrzucać można przede wszystkim resztki warzyw oraz owoców, których nie udało nam się zjeść. Bez problemu można w ten sposób pozbywać się również skorupek jaj, fusów od kawy i herbaty, resztek jedzenia w formie płynnej, a także skórek z bananów oraz cytrusów. Do kompostownika wrzucać można również skoszoną trawę, zwiędłe rośliny oraz liście. Do takiego pojemnika powinna trafić również ściółka roślinożernych zwierząt domowych oraz popiół drzewny. Na rynku spotkać można także specjalne worki na śmieci kompostowalne, które w odpowiednich warunkach, czyli w obecności tlenu oraz mikroorganizmów rozkładają się w ciągu kilkudziesięciu dni. Można zaopatrzyć się w nie na stronie https://ekoludek.pl/Worki-kompostowalne.