Czym charakteryzują się produkty ze stali nierdzewnej? Aż tak trwałe?

Stal nierdzewna to trwały, łatwy w utrzymaniu i higieniczny materiał, który jest używany w wielu produktach. Jak wskazuje nazwa, posiada zdolność do odporności przed korodowaniem i innymi formami degradacji, które dotykają i w następstwie niszczą inne materiały.

Stal nierdzewna – stop stali o zawartości minimum 10,5% chromu w masie

Stal nierdzewna jest stopem stali o minimalnej zawartości chromu 10,5% masy. Dodatek chromu zapewnia odporność na korozję wielu substancji, które w przeciwnym razie zaatakowałyby powierzchnię metalu i spowodowałyby jego rdzewienie. Odporność na korozję może być zwiększona przez inne składniki metaliczne lub zanieczyszczenia, takie jak nikiel, molibden, mangan lub azot.

Ogólnie rzecz biorąc, im wyższy gatunek stali nierdzewnej, tym bardziej odporna na korozję będzie. Wynika to z wyższej zawartości chromu w wysokiej jakości stali nierdzewnej, która tworzy niewidzialną warstwę ochronną w kontakcie z powietrzem i wodą.

Produkcja ze stali nierdzewnej

Produkty ze stali nierdzewnej – https://www.xxlinox.pl/pl/ charakteryzują się dużą odpornością na intensywne użytkowanie w wielu sektorach przemysłu. Nie ulegają korozji nawet w wodzie słodkiej, słonej, w cieczach kwaśnych, czy też roztworach silnie alkalicznych. Zdolność stali nierdzewnej do oparcia się korozji zależy od grubości jej warstwy tlenku, która zmienia się w zależności od środowiska, w którym się znajduje.

Bardzo często wykorzystywana jest do produkcji elementów kuchennych, które wykorzystywana są w restauracjach i barach, gdzie mają nieustanny kontakt z cieczami, które mogłyby z czasem uszkodzić elementy wykonane z innego rodzaju metalu.

Zostaw Odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście + szesnaście =