Yerba Mate znana pod innymi nazwami tj: ostrokrzew paragwajski, herbata paragwajska, zielone złoto. Pierwszymi osobami korzystającymi z dobrodziejstw napoju byli Indianie Guarani. Yerba Mate to herbata, która pochodzi z Ameryki Południowej. W składzie posiada wiele witamin i minerałów, oraz zawiera substancje energetyczne, będące odpowiednikiem kofeiny, dzięki temu stanowi zdrowszą alternatywę dla kawy.
Właściwości zdrowotne Yerba mate są szerokie m.in. dobrze wpływają na przemianę materii, wspomaga odchudzanie, wzmacnia odporność organizmu, działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, dlatego spokojnie może być podawana przy przeziębieniach.
Sporządzając napar z Yerba mate, żeby zachować bogactwo składników, dobrze jest stosować wskazówki odnośnie samego zaparzania. Istotnym czynnikiem przy przygotowywaniu napoju jest temperatura wody – nie może być ona za wysoka.
Do zaparzenia herbaty potrzebne jest specjalne naczynie tzw. matero (dostępne są jego różne rodzaje) oraz bombilli, czyli metalowa, filtrująca rurka. Te oraz inne produkty można kupić między innymi na stronie https://ellatinoshop.com/.
Proces parzenia herbaty, zaczyna się od umieszczenia suszu w matero. Wsypać należy jego 2-3 łyżki. Następnie wlewa się do naczynia z Yerbą wodę w temperaturze 70-80 stopni C. Wrząca ciecz sprawi, że napój będzie gorzki. Najlepszy sposób to wsypanie większej ilości suszu i po wypiciu naparu, uzupełnienie jedynie wody w naczyniu. Taki rodzaj sporządzania herbaty zapewnia uzyskanie najlepszej esencji.