Zdrowe nawyki żywieniowe to nic innego, jak zachowania związane z codziennym sposobem odżywiania. Pomagają one utrzymywać nasz organizm w zdrowiu, pozbyć się zbędnych kilogramów, zdrowo przytyć lub utrzymać obecną wagę, bez restrykcyjnych diet i wyrzeczeń. Najważniejszą cechą zdrowych nawyków żywieniowych jest dostarczanie organizmowi odpowiednich witamin i minerałów, a co za tym idzie dostosowanej do naszych potrzeb ilości kalorii oraz wody. Pozwala to nie tylko utrzymać zdrowy organizm, ale często również łączy się z dbaniem o środowisko (np. ograniczając produkty wysoko przetworzone (w tym słodycze) kupujemy mniej produktów z zawartością oleju palmowego, który przyczynia się do śmierci orangutanów i innych zwierząt).
Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych wcale nie jest takie trudne, jednak wymaga systematyczności. Warto pamiętać również, że nie należy rzucać się na tzw. „głęboką wodę” i ograniczać od razu białe pieczywo, słodycze i jeść same warzywa. Zmianę nawyków należy wprowadzać stopniowo, od np. dodania porcji warzyw do obiadu, pamiętania o piciu odpowiedniej ilości wody, spożywania regularnych posiłków, stopniowego ograniczania słodyczy i innych wysoko przetworzonych produktów, czy też pamiętaniu o błonniku. Sama decyzja o zmianie nawyków żywieniowych jest dużym krokiem ku dobremu. Jeżeli nie radzimy sobie z tym sami, warto zasięgnąć porady profesjonalisty, np. dietetyka lub dietetyczki. Na https://flejszar-olszewska.pl/uslugi-dietetyczne/ można zapoznać się z przykładową ofertą.