Przygotowywanie posiłków dla jednych jest sztuką, dla innych niemiłym obowiązkiem. Aby zmienić swoje negatywne nastawienie do gotowania, czasem wystarczy drobna zmiana. I wcale nie musi to być nowy, kosztowny sprzęt czy remont. Przy pomocy odpowiednich naczyń i akcesoriów kuchennych praca w kuchni stanie się prawdziwą przyjemnością.
W czasie gotowania niezwykle ważna jest odpowiednia organizacja pracy. Zdarza się, że musimy wykonywać kilka czynności niemal jednocześnie. Dobrze jest więc potrzebne rzeczy mieć zawsze w pobliżu. Jednocześnie trzeba pamiętać, aby nie zagracać przestrzeni roboczej zbędnymi drobiazgami. Dlatego wszelkie uchwyty czy haczyki, na których powiesimy chochle, łyżki cedzakowe, ubijaki, tłuczki czy łopatki powinny być umieszczone na tyle nisko by sięgnąć po nie bez trudu, a jednocześnie nie powinny utrudniać nam pracy.
Drobne przedmioty, typu otwieracz, wyciskarka do czosnku, lejek dobrze jest umieścić w szufladzie blisko kuchenki. Noże to jedne z najczęściej używanych przyborów podczas przygotowywania posiłków. Warto mieć do nich łatwy dostęp, lecz ze względów bezpieczeństwa ich lokalizacja powinna być przemyślana. Dobrym rozwiązaniem są specjalne stojaki czy bloki na noże, w których ostrze jest schowane i dzięki temu unikniemy przypadkowego skaleczenia. Można również kupić noże ze specjalną nakładką zabezpieczającą ostrze, gdy z niego nie korzystamy.
Szczególne zabezpieczenia trzeba zastosować, gdy są w domu małe dzieci lub osoby starsze (np. z demencją czy chorobą Alzheimera). Wówczas wszystkie niebezpieczne przedmioty warto włożyć do szuflady lub szafki kuchennej i zamocować specjalną blokadę uniemożliwiającą jej otwarcie.
Ostry nóż to podstawa w kuchni. W trosce o ich dłuższą żywotność i nasze bezpieczeństwo warto używać różnych noży do różnych produktów. Cienki i ostry nóż do filetowania zaoszczędzi nam czasu i nerwów przy przygotowywaniu ryby, lecz marnie sobie poradzi z krojeniem pieczywa. Tasak wykorzystamy do przerąbania kości, lecz mięsa od kości już nim nie oddzielimy.
Aby noże utrzymać w dobrej formie, trzeba o nie umiejętnie dbać. Zawsze sprawdźmy, czy można je myć w zmywarce, zanim je tam umieścimy (czasem materiał, z którego są wykonane noże, może w zmywarce ulec mikrouszkodzeniom i tym samym skrócić ich żywotność). Dbajmy również o to, aby zawsze były naostrzone. Wiadomo, że ostrym nożem należy się posługiwać ostrożne, lecz tępy nóż niesie ze sobą również ryzyko skaleczenia, a poza tym znacznie utrudnia pracę.
Prawdziwa magia tworzy się w garnku czy na patelni. To tu łączą się smaki produktów i przypraw. Dlatego dobór odpowiednich naczyń może mieć kluczowe znaczenie, gdy chcemy uzyskać pożądany efekt. Przy wyborze garnków kierujmy się nie ceną, ale funkcjonalnością i bezpieczeństwem użytkowania. Garnki WMF spełniają wszelkie kryteria bezpieczeństwa i komfortu, jakie obowiązują dla naczyń do gotowania. Nadają się do różnego typu kuchenek (również indukcyjnych), można ich używać w piekarniku, można myć w zmywarce. Istotną zaletą dobrych i bezpiecznych garnków są uchwyty, które nie nagrzewają się podczas gotowania. Dzięki temu bezpiecznie można przenieść garnek bez ryzyka poparzenia. Dobry garnek uzupełnia pokrywka, która umożliwia nie tylko szybsze gotowanie, ale również odcedzenie np. makaronu bez konieczności podnoszenia jej.
Coraz popularniejsze są potrawy jednogarnkowe, które łatwiej się przygotowuje w głębokiej patelni. Szersze naczynie sprawia, że kolejne składniki potrawy można dodawać w odpowiednim momencie i dokładnie wymieszać. Równomierny rozkład temperatury sprawia, że wszystko dochodzi w tym samym czasie i nie ma ryzyka np. surowego mięsa.
Ze względów bezpieczeństwa dobrze jest, gdy patelnia posiada długi uchwyt. Przy smażeniu jesteśmy mniej narażeni na oparzenia. Na stronie https://wenahome.pl/473-patelnie-wmf znajdziemy patelnie, które zapewnią nam komfort i bezpieczeństwo podczas pracy w kuchni. Patelnie z dopasowaną pokrywką są niezbędne w każdej kuchni.
Obecnie w sprzedaży jest wiele akcesoriów kuchennych, które ułatwiają pracę w kuchni. Od desek do krojenia, poprzez obieraczki do warzyw i noże, aż do drobnego AGD. Przy wyborze należy pamiętać, że dana rzecz ma nam posłużyć kilka lat, więc warto zwrócić uwagę na jej wykonanie, rodzaj materiału, parametry techniczne (sprzęt AGD). Na pierwszym miejscu powinno jednak stać bezpieczeństwo związane zarówno z wykonaniem (np. sposób osadzenia rękojeści noża, mocowanie uchwytów garnków czy patelni, które mogą niespodziewanie odpaść), jak i użytkowaniem (np. przebicie prądu na urządzeniach AGD).